Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - مکانیزم‌های حمایت از بیمه‌گذاران با حمایت عملی در شرایط بحرانی، اهداف نهاد ناظر در زمینه حمایت از بیمه‌گذاران را به طور اثربخشی تحقق می‌بخشند.
به گزارش خبرگزاری آریا ، یکی از وظایف نهادهای ناظر بیمه‌ای حمایت از بیمه‌گذاران، بیمه‌شدگان و ذینفعان آن‌ها است. مکانیزم‌های حمایت از بیمه‌گذاران با حمایت عملی در شرایط بحرانی، اهداف نهاد ناظر در زمینه حمایت از بیمه‌گذاران را به طور اثربخشی تحقق می‌بخشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طرح‌های حمایت از بیمه‌شدگان و ذینفعان درصورت عدم توانگری یک بیمه‌گر، به عنوان پشتیبان در برابر خسارت‌ها و به عنوان آخرین مکانیزم در صورت عدم پاسخگویی سایر مکانیزم‌ها طراحی شده‌اند.
انواع مکانیزم‌های حمایت از بیمه‌گذاران در ایران و سایر کشورها
یکی از وظایف نهادهای ناظر بیمه‌ای حمایت از بیمه‌گذاران، بیمه‌شدگان و ذینفعان آن‌ها است. مکانیزم‌های حمایت از بیمه‌گذاران با حمایت عملی در شرایط بحرانی، اهداف نهاد ناظر در زمینه حمایت از بیمه‌گذاران را به طور اثربخشی تحقق می‌بخشند. طرح‌های حمایت از بیمه‌شدگان و ذینفعان درصورت عدم توانگری یک بیمه‌گر، به عنوان پشتیبان در برابر خسارت‌ها و به عنوان آخرین مکانیزم در صورت عدم پاسخگویی سایر مکانیزم‌ها طراحی شده‌اند.
طیف وسیعی از ریسکها وجود دارد که می‌تواند بر وضعیت مالی شرکت‌های بیمه تأثیر بگذارد و در صورت عدم مدیریت مناسب، ممکن است منجر به مشکلات مالی و در نهایت ورشکستگی شود. توانگری مالیِ یک شرکت بیمه به میزان مدیریت ریسکهای اصلی توسط فرایند داخلی مدیریت ریسک شرکت بستگی دارد. چنانچه شرکت بیمه نتواند از عهده تعهدات خود برآید، ورشکستگی شرکت بیمه می‌تواند بیمهشدگان یا ذینفعان را در معرض خسارت قرار دهد. علاوه بر این، ورشکستگی شرکت بیمه ممکن است تأثیرات گسترده‌تری بر بازار داشته باشد و مکانیزم‌های حمایت از بیمه‌گذاران از طریق ارتقاء اعتماد عمومی و جایگاه صنعت بیمه در اذهان عمومی برای جامعه و اقتصاد کشور سودمند خواهند بود.
با توجه به اهمیت این موضوع، میز تخصصی بیمه‌های انرژی پژوهشکده بیمه اقدام به تهیه گزارش پژوهشی با عنوان «انواع مکانیزم‌های حمایت از بیمه‌گذاران در ایران و سایر کشورها» نموده است.
این گزارش که توسط فاطمه عطاطلب پژوهشگر پژوهشکده بیمه نگاشته شده به بررسی مکانیزم‌های حمایتیِ 43 کشور شامل نظارت بر توانگری مالی، سرمایه الزامی تأسیس، مقررات سرمایه‌گذاری، مقررات حمایت از بیمه‌شدگان، طرح‌ها و صندوق‌های حمایت از بیمه‌شدگان می‌پردازد. همچنین مکانیزم‌های حمایتی مورد استفاده در ایران را مورد مطالعه قرار داده تا در مقایسه با سایر کشورها بتوان تصمیماتی در خصوص تکمیل مکانیزم‌های حمایت از بیمه‌شدگان اتخاذ نمود.
بر اساس یافته‌های این پژوهش، مکانیزم‌های طراحی شده در ایران مشابه سایر کشورها است. تمامی آیین‌نامه‌های شورای عالی بیمه با رویکرد حمایت از بیمه‌شدگان تنظیم شده است و از شرایط عمومی یکسان (استاندارد) در اکثر رشته‌های بیمه‌ای استفاده می‌گردد که این امر به نوبه خود نوعی حمایت از بیمه‌شدگان محسوب می‌شود. در واقع مکانیزم‌های مذکور از زمان تأسیس شرکت بیمه و در طول مدت فعالیت آن مورد نظارت قرار می‌گیرند و هدف آن‌ها حفظ ایمنی و سلامت شرکت بیمه و در نتیجه آن حمایت از حقوق بیمه‌شدگان است. در صورتی که علی‌رغم نظارت‌های انجام شده، شرکت بیمه‌ای دچار مشکل شود و پروانه فعالیت آن به طور دائم لغو شود طبق قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه‌گری و همچنین قانون بیمه اجباری مسئولیت شخص ثالث اتومبیل مصوب سال 1395، با انتقال اموال و دارایی بیمه‌گر مذکور به نهادهای معرفی شده در قانون، مشکل عدم توانگری مالی تحت مدیریت قرار گرفته و از بیمه‌شدگان حمایت می‌شود. نکته‌ای که در مقررات ایران مغفول مانده، پاسخگویی به زیان‌دیدگان در صورت عدم تکافوی دارایی‌های شرکت بیمه فاقد توانگری مالی است که جهت رفع این نقیصه پیشنهاداتی در پژوهش حاضر ارائه شده است.
برای مشاهده و دریافت متن کامل گزارش پژوهشی «انواع مکانیزم‌های حمایت از بیمه‌گذاران در ایران و سایر کشورها» به وب‌سایت پژوهشکده بیمه و یا نشانی https://www.irc.ac.ir/fa-IR/Irc/4946/Articles/view/14643/1489/ مراجعه نمایید.
-->

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: حمایت از بیمه شدگان توانگری مالی صورت عدم شرکت بیمه بیمه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۴۳۷۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶۰ درصد بیمه شدگان اجباری استان مرکزی قشر کارگر هستند

به گزارش خبرنگار مهر، فرزاد مخص الائمه پیش از ظهر سه‌شنبه در جشنواره امتنان استان مرکزی اظهار کرد: بنابر فرمایش مقام معظم رهبری، تولید کلید حل بسیاری از مشکلات از جمله معیشت، اشتغال و بیکاری است که باید تمام ظرفیت‌ها برای حمایت از تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بکارگیری شود.

وی افزود: مرکزی استانی کارگری است و بیش از ۶۰ درصد بیمه شدگان اجباری استان از این قشر زحمتکش است و حداقل ۶۵۰ هزار نفر در استان مرتبط با بخش کارگری هستند که این مهم، حساسیت استان را ویژه می کند.

استاندار مرکزی با اشاره به حوادث تلخ کارگری در سنوات گذشته تاکید کرد: وضعیت استان در حوزه کار و تولید، اکنون در یک ثبات مبتنی بر امنیت قرار دارد و نرخ بیکاری در این استان کاهش و مشارکت اقتصادی افزایش داشته است که نشان از موفقیت جامعه کار و تولید در این عرصه دارد.

مخلص الائمه بیان کرد: در برخی شهرستان های مرکزی، مشکل بیکاری قابل توجه بود اما اکنون با مشکل کمبود نیروی کار مواجه هستند.

یک هزار واحد مسکونی در حال ساخت است

وی تولید را جر لاینفک نظام کارگری برشمرد و افزود: تلاش دولت سیزدهم در کشور و استان بر این بوده که نامگذاری سال های اخیر در حوزه تولید را به عنوان فرمان رهبری به شایستگی پیاده کند که توفیقات خوبی نیز در استان رقم خورده است.

استاندار مرکزی بیان کرد: در بخش دولتی تلاش شده نسبت به بررسی مسائل کارگری و واحدهای دارای حقوق معوق بررسی لازم صورت گیرد.

وی با بیان اینکه پارسال نسبت به سالهای ماقبل، واحدهای دارای حقوق معوق ۵۰ درصد کاهش داشته است، گفت: در سال گذشته ۵۵۰ مصوبه در حوزه های مختلف بانکی، تامین اجتماعی و گمرک در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید اجرایی و پیگیری شده است.

استاندار مرکزی با اشاره به احیای واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل افزود: سال ۱۴۰۱ حدود ۲۲۳ واحد تولیدی و سال گذشته نیز ۴۹۷ واحد اقتصادی با اشتغال نزدیک به ۲ هزار نفر به مدار تولید برگشتند و اکنون مشکل خاصی در این راستا وجود ندارد.

مخلص الائمه اضافه کرد: در نهضت ملی مسکن در شهر اراک حدود یک هزار واحد مسکونی در حال ساخت است در حالیکه در مسکن مهر در اراک ۱۴۰۰ واحد مسکونی ساخته شده بود که این اقدامات نیامند نیروی کار است که متاسفانه نیروی کار به ویژه نیروی متخصص وجود ندارد و این مهم سبب چالش شده است.

وی همچنین بر توجه به مباحث فرهنگی از جمله مباحث ورزشی در حوزه کارگری نیز تاکید کرد.

کد خبر 6093032

دیگر خبرها

  • تماس تلفنی برای بیمه شدن کلاهبرداری است
  • مردم این کشورها کُشته مُرده بستنی ایرانی هستند
  • نام‌نویسی افراد تحت تکفل بیمه‌شدگان تامین اجتماعی «غیرحضوری» شد
  • الزام مراکز طرف قرار داد بیمه سلامت به ارائه خدمات پوشش بیمه‌ای
  • امکان نام‌نویسی غیرحضوری بیمه‌شدگان و مستمری‌بگیران
  • بیمه سلامت هرگز برای بیمه‌کردن با افراد تماس تلفنی نمی‌گیرد/ بیمه شدگان مراقب شرکت‌های سودجو باشند
  • بیمه سلامت متولی امر بیمه همگانی است
  • افزایش ۳۵ هزار نفر به لیست بیمه شدگان اجباری مرکزی
  • سهم ۶۰ درصدی کارگران مرکزی از آمار بیمه‌شدگان
  • ۶۰ درصد بیمه شدگان اجباری استان مرکزی قشر کارگر هستند